Główny Lekarz Weterynarii: mięso z nielegalnego uboju jest bezpieczne

01.02.2019

Na konferencji prasowej na temat bezpieczeństwa żywności Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk oraz Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas poinformowali, że mięso z nielegalnego uboju, pochodzące z rzeźni w Ostrowi Mazowieckiej, jest bezpieczne dla zdrowia i życia ludzi.

Nieuprawnione jest stwierdzenie, że w zakładzie ubojowym na terenie powiatu Ostrów Mazowiecka zabijano chore krowy a na rynek trafiła padlina. Na konferencji prasowej na temat bezpieczeństwa żywności Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk oraz Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas poinformowali, że mięso z nielegalnego uboju, pochodzące z rzeźni w Ostrowi Mazowieckiej, jest bezpieczne dla zdrowia i życia ludzi.

Mięso zostało zabezpieczone i przebadane, nie stwierdzono zagrożeń biologicznych. Mięso i jego przetwory mogą byś spożywane. Jednak są wycofywane z obrotu, gdyż pochodzą z uboju, który był prowadzony niezgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

Zakład ubojowy w Ostrowi Mazowieckiej został zamknięty, cofnięto mu uprawnienia, a zabezpieczone mięso będzie zutylizowane. Mięso, które trafiło na rynek zostało zlokalizowane i jest wycofywane z obrotu, ale jak podkreślili eksperci nie stanowi ono zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi.

 





tre zostaa wydrukowana ze strony
http://www.upemi.istnieje.pl/wiadomosc,glowny-lekarz-weterynarii-mieso-z-nielegalnego-uboju-jest-bezpieczne.html