Wiesław Różański, prezes UPEMI: Spożycie wędlin premium dynamicznie rośnie

25.09.2014

Od kilku lat obserwujemy wzrost świadomości konsumentów wędlin. Skutkiem tego są zmiany w trendach zakupowych polskiego klienta – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).

Co sprawia, że zachowania konsumenckie różnią się od tych sprzed kilku lat? Zdaniem Wiesława Różańskiego ewolucja spowodowana jest licznymi akcjami promującymi zdrowy tryb życia i zmianę nawyków żywieniowych. - Konsumenci doceniają coraz częściej jakość i oryginalność produktów mięsnych. Dotyczy to zwłaszcza wysokojakościowych wędlin z półki premium - wskazuje prezes UPEMI.
 
Według danych statystycznych, od 2000 roku wzrasta dynamicznie spożycie wędlin wysokiej jakości. - Jak pokazują dane GUS, jeszcze w 2000 roku było to 5,3 kg na osobę na rok, a w roku 2012 było to już prawie 8 kg na osobę na rok - podkreśla ekspert.
 
Klienci stają się coraz bardziej wymagający i dokonują zakupów uważnie czytając etykiety i analizują skład produktów. Preferencje konsumentów skłoniły sporą część zakładów mięsnych do włączenia w swój asortyment produktów wysokojakościowych, które są także dobrym sposobem na zbudowanie silnej marki i rozpoznawalności firmy na rynku - dodaje.
 
Wiesław Różański zaznacza również, że odpowiedzią na obecne oczekiwania konsumentów może być system QAFP. - Obecnie w systemie działa już 12 zakładów, które uzyskały certyfikat systemu na łącznie 83 gatunki wędlin - mówi prezes UPEMI .

 





tre zostaa wydrukowana ze strony
http://www.upemi.istnieje.pl/wiadomosc,wieslaw-rozanski-prezes-upemi-spozycie-wedlin-premium-dynamicznie-rosnie.html